Rock ialah sejenis muzik popular yang menonjolkan nyanyian (sering dengan keharmonian vokal), gitar eletrik, gitar bes serta rentak genap yang kuat. Alat muzik yang lain, seperti keyboard (organ, piano, pensistensis, dan hon (saksofon, trompet, trombon) biasa juga digunakan dalam sesetengah gaya, tetapi hon tidak lagi digunakan dalam subgenre muzik rock yang lebih baru sejak 1990-an. Bilangan genre rock adalah banyak, dan sempadannya ditakrifkan secara kurang tepat, dengan genre-genre yang tidak begitu berkaitan, seperti muzik soul, kekadang juga dimasukkan.

1. Metallica

Metallica merupakan kumpulan muzik heavy metal masyarakat Amerika dibentuk pada tahun 1981 di Los angeles, California. Diasaskan apabila Lars Ulrich, pemain drum menghantar iklan di sebuah surat khabar tempatan Los Angeles, ahli-ahli Metallica terdiri daripada Ulrich selaku pemain drum, James Hetfield selaku penyanyi dan pemain gitar irama, Kirk Hammet selaku gitar lead manakala pemain bes yang banyak mengalami pertukaran. Sekarang kedudukan itu dipegang oleh Robert Trujillo.

2. The Beatles

The Beatles ialah sebuah kumpulan muzik rock dan pop dari Liverpool, England. Walaupun aktif hanya daripada 1960 hingga 1970, mereka amat terkenal untuk pencapaian mereka dalam bidang muzik, dan menjual berjuta-juta rakaman lagu-lagu mereka. Anggotanya John Lennon, Paul McCartney, George Harrison dan Ringo Starr. Lagu mereka, “Yesterday” merupakan lagu dengan paling ramai versi saduran — kira-kira 2,500 versi “Yesterday” telah diterbit.

3. Queen

Freddie Mercury (vokal utama, piano), Brian May (gitar, vokal), dan Roger Taylor (dram, vokal) mencipta Queen, sebuah kumpulan rock British yang kemudiannya menambah pemain bass John Deacon. Band ini telah ditubuhkan di London pada tahun 1970. Progressive rock, hard rock, dan heavy metal adalah pengaruh awal kumpulan itu, tetapi mereka secara beransur-ansur bercabang menjadi lagu-lagu yang lebih arus perdana dan mesra radio dengan menambah genre tambahan termasuk rock arena dan pop rock.