Pemain bes (juga dikenali sebagai pemain bes atau pemain gitar bes) ialah pemuzik yang memainkan alat bes seperti bes berganda (bes tegak, kontrabas, bes kayu), gitar bes (bas elektrik, bes akustik), bes synth, bes papan kekunci atau alat loyang rendah seperti tuba atau trombon. Genre muzik yang berbeza cenderung dikaitkan dengan satu atau lebih daripada instrumen ini. Sejak 1960-an, bes elektrik telah menjadi alat bes standard untuk funk, [2] R&B, muzik soul, rock and roll, reggae, jazz fusion, heavy metal, country dan muzik pop. Double bass ialah instrumen bass standard untuk muzik klasik, bluegrass, rockabilly dan kebanyakan genre jazz. Instrumen loyang rendah seperti tuba atau sousaphone ialah alat bass standard dalam kumpulan jazz gaya Dixieland dan New Orleans.

1. John Entwistle

Tempat pertama dalam list kali ini ialah John Entwistle dari The Who. Dikenali sebagai Ox dan Thunderfingers, Entwistle telah dilatih bermain piano dan tanduk Perancis sebelum beralih kepada bass. Dia memainkannya seperti alat muzik utama, mencipta bunyi yang kuat dan meledak yang sering membayangi permainan gitar Pete Townshend. Solonya di “Generasi Saya” mungkin merupakan solo bass paling terkenal dalam sejarah rock. The Who telah meneruskan sejak kematian mengejutnya pada tahun 2002, tetapi muzik mereka tidak mempunyai guruh Entwistle dan menjadi lebih lemah akibatnya.

2. Flea

Pemain bass Red Hot Chili Peppers Flea pada asalnya diilhamkan oleh pemain bass pada awal 1980-an adegan punk Los Angeles, tetapi apabila dia memasuki Bootsy Collins pada pertengahan tahun lapan puluhan dan mencuba gaya “tamparan”nya, dia mendapati bunyi yang menarik. Selama bertahun-tahun dia menggunakan lebih banyak sentuhan melodi, tetapi dia kerap menggunakan sentuhan itu seperti Kutu zaman dahulu. Pada tahun 2009 dia bergabung dengan Thom Yorke dalam kumpulan super Atoms for Peace, tetapi dia kini sedang menamatkan album Red Hot Chili Peppers seterusnya dan merancang jelajah dunia.

3. Paul McCartney

Paul McCartney mendapat banyak perhatian kerana penulisan lagunya yang cemerlang dalam The Beatles sehingga kebolehannya bermain bass yang menakjubkan sering diabaikan. Tetapi dengarkan mana-mana lagu Beatles dan fokus pada bahagian bassnya yang sangat merdu dan sempurna. Dia mengambil peranan itu dengan berat hati selepas pemain bass asal Stuart Sutcliffe meninggalkan kumpulan itu dan tiada orang lain mahu mengambil alih instrumennya. Dia tidak lama kemudian menguasainya, tetapi juga terbukti mahir dalam gitar dan dram – seperti yang dibuktikan apabila Ringo Starr berhenti seketika semasa pembikinan The White Album tahun 1968 dan Paul mengambil tempat di belakang kit di studio dengan sangat mudah.