𝗞𝘂𝗶𝗵 𝗗𝗮𝗻𝗴𝗮𝗶!⁣

Resepi Kuih Dangai | Kuih Rangin | Kuih Bakar Kelapa⁣

Ingredients⁣
– 3 cups grated coconut⁣
– 1 cup glutinous rice flour⁣
– 1/2 cup sugar⁣
– 1 tsp salt ⁣

Ways⁣
1. Put grated coconut, glutinous rice flour, sugar and salt into a container and marinate it for about 30 minutes.⁣
2. Then, prepare the mold. Fill the kuih dangai into the mold. Finally, before baking, sprinkle a little more sugar and spray a little on the surface of the cake with water.⁣
3. Bake at 170 degrees for 20 minutes or when the edges appear to be yellowish.⁣

———————————————————————⁣

Bahan-bahan⁣
– 3 cawan kelapa parut⁣
– 1 cawan tepung pulut⁣
– 1/2 cawan gula⁣
– 1 sudu kecil garam⁣

Cara-cara⁣
1. Masukan kelapa parut, tepung pulut, gula dan garam ke dalam sebuah bekas dan perap ia lebih kurang 30minit.⁣
2. Kemudian, sediakan acuan. Isikan adunan kuih dangai ke dalam acuan. Akhir sekali sebelum bakar, taburkan sedikit lagi gula dan sembur sedikit permukaan kuih dengan air.⁣
3. Bakar pada suhu 170 darjah selama 20minit atau apabila nampak bahagian tepi sudah kekuningan.⁣

📸⁣⁣⁣⁣⁣ : @ciksuelopespandan

🌐 : youtube.com