
1. Cool the cookies before storing
For all the makers of festive cookies, do not place the hot cookies directly into the container. The cookies actually need to be cooled first before being stored in the jar. If they are immediately stored, the hot steam will gather in the container and make the cookies damp! The festive cookies will become soft and mushy…
2. Dry the flour and sugar
Before starting the process of making festive cookies, it is better to dry the flour and sugar first. This process will produce light cookies. If it’s difficult to dry them, the flour can be toasted in a pan before use. This is an old-fashioned tip for making delicious and crispy cookies.
3. Ensure the cookie jar is dry
Before using a jar to store the cookies, make sure it is completely dry and has no traces of water. You can wash and dry the cookie jar to prevent the cookies from getting damaged when they are damp.
4. Use an airtight container
This is a popular choice when it comes to storing cookies, as an airtight container guarantees that the festive cookies will last longer. It is advisable not to open the container too often, as this will cause air to enter and stay inside the container, making the cookies stale.
5. Line with parchment paper
Perhaps many people still do not know, if you make oily cookies such as pineapple tarts and butter cookies, make sure to store them in a container with each layer lined with parchment paper. The parchment paper is intended to absorb excess oil and ensure that the cookies remain dry.
Source: siraplimau.com
1.Sejukkan biskut sebelum disimpanBuat pembuat biskut raya semua, janganlah letak biskut yang masih panas dalam bekas terus ya. Biskut sebenarnya perlu dibiarkan terlebih dahulu sebelum disimpan dalam balang. Jika terus disimpan, wap panas akan berkumpul dalam balang seterusnya menjadikan biskut lembab! Dah lembik dah biskut raya…
2. Petua jemur tepung dan gula
Sebelum memulakan proses pembuatan biskut raya, lebih elok sekiranya tepung dan gula yang akan digunakan dijemur terlebih dahulu. Proses ini akan menghasilkan biskut yang ringan. Jika susah nak jemur, tepung boleh disangai di dalam kuali sebelum digunakan. Ia merupakan petua orang tua dulu-dulu bagi menghasilkan biskut yang sedap dan rangup.
3.Pastikan balang biskut kering
Sebelum guna balang untuk menyimpan biskut, pastikan bekas tersebut betul-betul kering dan tiada kesan air. Anda boleh cuci dan lap balang biskut untuk mengelakkan biskut mudah rosak apabila dalam keadaan lembab.


4. Guna bekas kedap udara
Ini memang menjadi pilihan ramai apabila menggunakan bekas kedap udara sebagai tempat menyimpan biskut. Menjamin biskut raya yang disimpan tahan lebih lama, lebih disarankan untuk jangan dibuka terlalu kerap. Ini akan menyebabkan udara masuk, tinggal di dalam bekas dan menjadikan biskut lemau.
5.Alaskan dengan kertas minyak
Mungkin ramai yang masih belum tahu, jika anda membuat biskut yang berminyak seperti tat nenas dan biskut mentega, pastikan anda menyimpan biskut dalam balang dengan setiap lapisan dialas dengan kertas minyak. Kertas minyak ini bertujuan untuk menyerap lebihan minyak serta memastikan biskut sentiasa kering.
Sumber: siraplimau.com